Update insolventieverzekering augustus 2023

De Covid-crisis heeft zijn tol geëist in onze sector, en voor een verplicht product: de insolventieverzekering.

Na meer dan 2 jaar onderhandelen en werken, zien we eindelijk het licht aan het einde van de tunnel.

In onze sector is een insolventieverzekering wettelijk verplicht.

Na de Covid-periode en de overheidsmaatregelen bevonden de verzekeraars zich in een netelige positie. Hun risico's waren aanzienlijk verhoogd, op autoritaire wijze en zonder overleg. Deze ongekende situatie had ernstige gevolgen voor de continuïteit van verzekeraars. Dankzij de gezamenlijke actie van de VVR-UPAV, de 2 aanwezige verzekeraars op de markt en Travel-Safe, werd de overheid bewust gemaakt van de situatie.

En er werd besloten om de wet die deze verplichte verzekering in België regelt, aan te passen.

De teksten werden gestemd en unaniem goedgekeurd door het federale parlement op 1 juni 2023.

De uitvoeringsbesluiten moeten nog gepubliceerd worden. Aangezien de parlementen en ministeriële kabinetten in slow motion werken tot 20 september, verwachten we geen publicatie voor die datum.

Wat is de huidige situatie?

Na de stemmingen over de wet en het eerste ontwerp van de Koninklijke Besluiten, heeft MS-Amlin besloten om door te gaan met het bestaande beleid. (onder het gebruikelijke voorbehoud van naleving van de wet en solvabiliteitsratio's),

Voor nieuwe contracten weigert MS Amlin momenteel nieuwe klanten aan te nemen. De aanvaarding van nieuwe klanten is gekoppeld aan de publicatie de koninklijke besluiten. We hopen dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. We hopen dit in de tweede helft van september opgelost te hebben.

Samengevat: